Élményekben gazdag hétvégéje volt azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a november 25-26. között megszervezett Gyergyószéki Pedagógusok Fórumán. A képzéshétvégén intenzív élménypedagógiai ismereteket szerezhettek konkrét gyakorlatok révén.

Pedaforum4

A rendezvény megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő arra biztatta a résztvevőket, hogy legyenek kezdeményezőek és ne féljenek kipróbálni új módszereket az oktatásban. Kiemelte, hogy az itteni pedagógusok szerepe kétszer nehezebb és kétszer annyit is kell dolgozzanak, hogy eredményesek lehessenek, mint máshol. Ezért azt javasolta, hogy próbálják meg minél színesebbé tenni az oktatást és élményekkel gazdagítva keltsék még jobban fel a diákok érdeklődését.

A képzés programjában minimális volt az elmélet, de maximális volt a játékorientáltság, az aktivitás és a folyamatos pörgés. A résztvevők elsajátíthatták, kipróbálhatták és megtanulhatták, hogy a hétköznapokat hogyan tudják hangulatosabbá tenni az iskolában. Olyan módszereket sajátíthattak el, amelyek segítségével a diákok tanulási kedvét is növelni tudják. Megtanulták, hogyan tudják játékká és élménnyé alakítani a tanulást. Saját tapasztalataikat is figyelembe véve dolgozhattak közösen, miközben olyan konkrét cselekvési terveket is kidolgozhattak, amelyeket konkrét éles helyzetekben is használni tudnak.

Pedaforum1Pedaforum2Pedaforum3

 

A rendezvény végén egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, ahol a pedagógusok szerepét vitathatták meg a fiatalok pályaválasztásában. A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki elmondta, hogy számára a fiatalok pályaválasztásának segítése nagyon fontos. Ezért biztosította a résztvevőket arról, hogy ehhez a megyei tanács minden segítséget meg fog adni. Biztos abban, hogy ezt megfelelően kezelni csak akkor lehet, ha tudatos munkát végzünk és nem tudjuk le annyival, hogy időnként szervezünk egy pályabörzét.

– Szükségesnek tartjuk, hogy már általános iskolás korban elkezdődjön a tudatos segítségnyújtás a fiataloknak, hogy hatékonyan tudjanak pályát választani maguknak. Tudjanak a lehetőségekről és döntéseiket segítsük azzal is, hogy rendszeres felméréseket készítsünk az igényekről – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumát a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezte, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatásával.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas