2021. november 22 – december 10. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács idén második alkalommal szervezte meg a Gyergyói Perpatvar című rendezvényt a gyergyói medencében, amely tulajdonképpen egy vita klub középiskolások számára. A rendezvény egy több fordulós vitaverseny, amely 3 szakaszból állt. Először a jelentkezők 3 online képzésen vehettek részt, a második szakaszban a csoport vitákra került sor, majd a 3 szakasz a döntő volt, ahol a legjobb csapatok méretkeztek meg egymással.

IMG 20211210 182656 perpatvar

A vita versenyre 3 fős csapatokban és egyéni jelentkezőként is egyaránt lehetett jelentkezni, összesen 24 résztvevő jelentkezett, amelyek közt volt egyéni jelentkező is, illetve több csapatos jelentkezés is. A rendezvény több vita fordulóból állt, amelyek november 22.-től egészen december 10.-ig tartott. Ez alatt az időszak alatt a résztvevő csapatok egy úgynevezett Karl Popper féle vitakultúrát sajátíthattak el, amely nem az a fajta vita, ahol a hangosabb vagy az erősebb győz, hanem egy nagyon strukturált vitastílusról van szó, ahol pontosan meg van határozva, hogy ki mikor és mennyit beszélhet. Minden vitának volt egy tételmondata, amelyet az egyik csapatnak állítani kelett, valamint a másik csapatnak pedig tagadnia. Minden csapatban voltak úgynevezett szerepkörök, amelyeket vita közben nem lehetett megváltoztatni és a vita folyamán úgy kellett érvelni, ahogyan azt az adott vitázó szerepköre megkövetelte. A rendezvény során összesen 14 vitára került sor, ahol a csapatok olyan témákban mérték össze a vitakészégeiket mint például: „A Crypto valutákban nagyobb potenciál van, mint a bankokban.” „Az online oktatás sokkal hatékonyabb, mint a fizikai.” „Az abortusz intézményét meg kell hagyni, mert még mindig jobb elvenni az esélyt egy új élettől, mint egy létezőt tönkre tenni.” „A modern rajzfilmek rossz irányba befolyásolják a gyerekek fejlődését.” „A szexuális nevelést 4 éven át kellene oktatni, heti rendszerességgel!” „Az Isten teremtette a világot, az evolúció csak átformálta!”. A csapatok sokszor nem úgy kellett vitázzanak, hogy teljesen egyet tudtak érteni az adott tételmondat állításával vagy tagadásával, hanem sokszor a saját értékrendjüknek, gondolkodásmódjuknak ellentmondva kellett meggyőzzék a 3 tagú zsűrit arról, hogy márpedig nekik van igazuk. A zsúri több szempontot figyelembevéve pontozta a vitázó csapatokat, mint például a logikai érvrendszerüket pontozták, a felkészültségüket, a szerepköreik betartását, valamint azt, hogy hogyan tudtak kérdezni, illetve a felmerülő kérdésekre válaszolni, amelyeket egymásnak tettek fel. A 14 vita során mindvégig szem előtt voltak tartva a járványügyi intézkedések, ugyan is a csoport mérkőzések teljes mértékben zártkörűek voltak, csupán a 2 vitázó csapat, a zsűrik és illetve 2-3 szervező volt jelen. Majd a későbbike folyamén amikor a korlátozások is enyhültek, akkor a döntőn részt vett az összes csapat, illetve rajtuk kívül néhány néző is. Vitánkként 100 pontot tudott egy csapat gyűjteni, amely elég nehéz volt, hiszen sokszor maga a tételmondat volt, olyan, hogy elég nehéz volt azt állítani, illetve tagadni is. A Gyergyói Perpatvar névre keresztelt vitaverseny III. helyezettje a Remek Magyar Diákok Szövetsége (RMDSZ) lett, II. helyen végzett a Kemény János Gyermekei, valamint a legjobbnak bizonyuló csapat az Érvelők Ligája volt, akik a döntő vitában 92 pontos teljesítményt értek el.

IMG 20211210 192446 perpatvar

A Gyergyói perpatvar, egy nagyon sikeres rendezvény, amely az eddigi tapasztalatok alapján évről évre gyarapodik, úgy résztvevők, mint a nézők szempontjából. A szervező csapat, illetve a résztvevők is egyarán megfogalmazták, hogy szükség van Gyergyószéken egy ilyen jellegű rendezvényre, hiszen nagyon sokat tudnak fejlődni a résztvevők, nem csak a vitakészégeikben, hanem a nyilvános beszéd, a logikai gondolkodás, valamint a frappáns és gyors kérdések, illetve válaszok tekintetében is. Összeségében egy hasznos és népszerű rendezvény volt, amelyet a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezett. Hálás köszönet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas alapítványnak, akik a rendezvény fő támogatói voltak.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas