2023. október 13-án  Tisztújító Küldöttgyűlést tartott a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, a Pálya Hotel konferenciatermében.

 


 

         Benedek Miklós-Zoltán leköszönő elnök és egyben egyetlen elnökjelölt köszöntötte a küldötteket, majd átadta a szót meghívottaknak. Bende Sándor, parlamenti képviselő,  nagy támogatója az ifjúságnak, hisz hangsúlyozta, hogy bennük van a jövő, számít az ifjúságra. Barti Tihamér, Gyergyó Területi RMDSZ elnök, Hargita megye tanácsának alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket és további partnerségre hívta a fiatalokat, mint ahogy az elmúlt években is. Tornai Szilárd, a MIÉRT alelnöke, UIET elnök köszöntötte a jelenlévőket. Megköszönte az elmúlt évek partnerségét és sok sikert kívánt a következő időszakra is. Benedek Miklós-Zoltán beszámolt az elmúlt 2 évi tevékenységről. Mandátuma alatt jött létre a Játék, ami összehoz! játékest sorozat, a Fuss Neki projekt által, valamint részt vettek minden évben az Erdélyi Perpatvar vitaversenyen, amivel Gyergyó-medencei középiskolásokat szólítottak meg, Erasmus+ cserediák programot is hoztak városunkba.

 

 

         Jövőbeni tervei szerint folytatják ezeket a projekteket és bővíteni szeretnék a rendezvényeiket, valamint segítséget szeretnének nyújtani a diáktanácsoknak és az ifjúságnak, akár pályázati lehetőségekkel vagy más kérdésekben is. A küldöttek miután meghallgattak egyöntetűen ismét bizalmat szavaztak neki, valamint az általa nevesített elnökségnek is. 

Köszönjük a támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak. 

 

                                                                                                               

 

Már közel 1 éve szervezünk szinte havi rendszerességgel játékesteket, de augusztusban úgy gondoltuk, hogy nem csak egy sima játék estet szervezünk, hanem beszálunk a Gyergyói EgyFeszt játékudvarába.

2021. november 22 – december 10. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács idén második alkalommal szervezte meg a Gyergyói Perpatvar című rendezvényt a gyergyói medencében, amely tulajdonképpen egy vita klub középiskolások számára. A rendezvény egy több fordulós vitaverseny, amely 3 szakaszból állt. Először a jelentkezők 3 online képzésen vehettek részt, a második szakaszban a csoport vitákra került sor, majd a 3 szakasz a döntő volt, ahol a legjobb csapatok méretkeztek meg egymással.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács idén első alkalommal szervezte meg „Együtt jobb” címmel Fotópályázatát. Ez a program arra akarta felhívni a figyelmet, ebben a koronavírus által teljesen felborult világban, hogy az emberi kapcsolatok milyen fontosok mindenki számára.

A fotópályázatra Gyergyószéki 16-35 év közötti fiatalok jelentkezhettek. Reméltük, hogy sok fiatalt fog érdekelni nem csak a téma. A benevezés nagyon egyszerű volt, hiszen bármilyen fényképezésre alkalmas eszközzel készitett fotóval be lehetett nevezni. Külön ki volt hangsúlyozva a pályázat kiírásánál, hogy nem profi fotósok képeit vátjuk, hanem bárki jelentkezhet, aki szeretne. A legfontosabb feltétel az volt, hogy saját képpel kellet benevezni a pályázatra és ez a kép akár telefonnal is készülhetett.

The second part of the Erasmus+ project was organized in Gheorgheni between 11-19 January.

The participants had arrived to Gheorgheni from different countries such as from Poland, Czech Republic, Serbia, North-Macedonia and from Hungary, to this Erasmus+ project whose title was Democracy in EU and Beyond.

At that evening they made the registration and after that they started to get to know each other. In the morning they started to work. In the beginning of the activities the first thing was to create the ministries of their country. Every ministry had their own things to do e. g Food Ministry, Party Ministry, Cleaning Ministry and the country had a prime minister who was elected by the participants. In that day, they made their first parliament. Near this things the participants had to create during the week a national holiday, a hymn and a flag for their country. In the afternoon they had a city visitng program. In the evening the participants had dinner at different families who live in Gheorgheni.

2020. január 11-19
Gyergyószentmiklós, Románia

Gyergyószentmiklóson január 11-19 között szervezték meg a korábban, Szerbiában elindult Erasmus+ projekt második részét.

Szombaton megérkeztek Gyergyószentmiklósra az Erasmus+ Demokrácia az EU-ban és azon túl nevű ifjúsági csereprogram résztvevői Lengyelországból, Csehországból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Magyaroszrágról. Ezen az estén megtörtént a regisztrációjuk, valamint el kezdtek ismerkedni egymással a résztvevő fiatalok. Másnap reggel már munkába is álltak a fiatalok. A tevékenység legelején megalakultak a minisztériumai a program alatt kitalált képzeletbeli országnak. Mindegyik minisztériumnak megvoltak a feladatai, mint például Étel Minisztérium, Party Minisztréium, Takarító Minisztérium és az országnak lett egy miniszterelnöke. Ezen a napon megtartották az első parlamenti gyűlést is. Ezek mellett a hét folyamán a résztvevők az országak nemzeti napot, himnuszt és zászlót kell kitaláljanak.

Az elmúlt hétvégén a GYTIT  ismét megszervezte a hagyományossá vált Ifibörzét. Az idén a rendezvény csapatépítés és konfliktuskezelés témakörben lett megszervezve, Borzonton, a Rubin Panzióban. A képzésen nagyrészt olyan gyergyószéki fiatalok vettek részt, akik különböző rendezvények szervezésében dolgoznak együtt és fontosnak tartották a saját maguk fejlesztését. Mindezek mellett lehetősége volt azon fiataloknak is részt venni a képzésen, akik a jövőben tervezik, hogy aktívan önkénteskedjenek.

December 13-án, pénteken kezdődött az Ifibörze, amit Erős Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke nyitott meg. Ezt követően a résztvevők átbeszélték a hétvége programját, lefektették a hétvége szabályait és ismerkedési játékokkal indítottak. Az első nap előadásai során a résztvevők elméleti tudásukat bővítették a konfliktuskezelés és a csapatépítés fontosságának témakörében.

A hétvégén zajlott a Gyergyószéki Pedagógusok Fóruma, amit a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, közösen a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal szervezett.

A fórum megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő üdvözölte a résztvevőket és háláját fejezte ki a pedagógusoknak a munkájukért. Véleménye szerint a tanárok, tanítók szerepe azért meghatározó, mert ők kovácsolják a fiataljainkat, hogy milyen továbbtanulási lehetőséget, milyen szakmát választanak maguknak. Egyre kevesebb a mérnök, az informatikus vagy épp szakmunkás, ezen pedig változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy a jövőnk fenttartható legyen.

Kántor Boglárka, megyei tanácsos, örömét fejezte ki, hogy képviselhette Hargita Megye Tanácsát ezen a fórumon, mivel ő volt az első szervezője ennek a programnak. Nagyon örült, hogy ez a rendezvény nem maradt annyiban az évek során és folyamatosan olyan segítséget nyújt a pedagógusoknak, amely hiánypótlásnak számít. Köszönetét nyilvánította ki a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanácsnak, hogy nem engedték ennek a fórumnak a megszűnését, hanem igazi szakmai rendezvényt csináltak belőle.

A képzés általános, alapvető célja az volt, hogy segítse a pedagógusok munkáját, olyan együttműködések kialakításával, amelyek megkönnyítik az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységek szervezését, nem csak a pedagógusok, hanem a diákok számára is. Az idei képzés két fő téma köré épült:  konfliktuskezelés és környezetvédelem.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas